Пробивът на Виктор Амброс и Гари Ръвкън тръгва от изследване на генетичния състав на малък червей преди повече от 30

...
Пробивът на Виктор Амброс и Гари Ръвкън тръгва от изследване на генетичния състав на малък червей преди повече от 30
Коментари Харесай

Нобел за дуо учени от САЩ - откритието на микроРНК отваря врати за лечението на рака


Пробивът  на Виктор  Амброс и  Гари Ръвкън  потегля от  изследване  на генетичния  състав на  дребен червей  преди повече  от 30 годин.  Американските учени Виктор Амброс и Гари Ръвкън си поделиха тазгодишната Нобелова премия за физиология или медицина за откриването на микроРНК - дребни РНК молекули, които дават отговор за регулирането на гените, разгласи в понеделник Нобеловият комитет.

Изследванията на двамата американци разкриват по какъв начин гените дават началото на разнообразни кафези в човешкото тяло - развой, прочут като генно контролиране. МикроРНК молекулите помагат на клетките да  управляват протеините,  които създават. Нобеловият комитет назова откритието “революционно ”, което “разкрива напълно ново измерение на генната регулация ”.

“Информацията, която се съхранява в хромозомите ни, може да се съпостави с справочник с указания за всички кафези в тялото ни ”, обясниха от комитета за работата на Амброс и Ръвкън, като допълниха: “Всяка клетка съдържа едни и същи хромозоми, т.е. всяка клетка има еднакъв набор от гени и указания ”. Видовете кафези, било то мускулни или нервни, са с разнообразни характерности макар идентичното си ДНК, а проучванията на двамата биолози са отдадени на това да разкрият по какъв начин и за какво има такива разлики.

Отговорът се крие в генната регулация - с помощта на процеса всяка клетка избира избрани указания, което подсигурява, че единствено верният набор от гени е деен в другите кафези. Регулацията чрез микроРНК е в основата на еволюцията на комплицираните организми. Затова нарушението ѝ може  да докара до рак и  други болести  при хората и животните, да вземем за пример увреждане на скелета или загуба на слуха.

Амброс и Ръвкън без значение един от различен учат генетичния състав на дребен кръговиден червей - C. elegans, който е дълъг 1 мм. Въпреки размера си червеят има профилирани кафези, които се срещат при по-сложни форми на живот. Това го прави съвършен за проучване на развиването на тъканите в многоклетъчните организми. “Амброс откри първата микроРНК през 1993 година, само че над 7 година тя се счита за нещо, присъщо единствено на дребния червей ”, изясни зам.-председателят на Нобеловия комитет по медицина проф. Оле Кемпе. През 93-та откритието е посрещнато с “оглушително безмълвие ”, защото учените считат, че микроРНК няма общо с хората. Когато обаче през 2000 година Ръвкън разгласява откритието си за друга микроРНК, присъща за цялото животинско царство, научната общественост “избухна ”, описа още Кемпе и посочи, че все още към този момент са разпознати “десетки хиляди микроРНК в разнообразни организми ”.

Отдавна мнозина чакаха Амброс и Ръвкън да получат влиятелното отличие, съобщи Дейвид Пендълбъри, началник на Института Clarivate, който следи научните открития, почтени за “Нобел ”. Той изясни, че микроРНК дава “потенциални диагностични и лечебни благоприятни условия за лекуването на рак и други болести ”.

Двамата учени от Съединени американски щати си поделят и паричната премия, която идва с “Нобел ” - 11 млн. шведски крони, или към 985 хиляди $.

70-годишният Амброс, който в този момент е професор по естествени науки в Масачузетския университет, по времето на пробива си е бил част от “Харвард ”. 72-годишният Ръвкън - в този момент професор по генетика в “Харвард ”, е работил в Масачузетската обща болница, когато прави откритието си. Двамата учени не са си непознати - едновременно през 80-те години на ХХ век са постдокторанти  в лабораторията  на Робърт Хорвиц,  който през 2002 година получи “Нобел ” за медицина. Както Амброс, по този начин и Ръвкън бяха радостни, когато схванаха, че към този момент са носители на “Нобел ”: “Невероятно! Нямах никаква визия! ”, разяснява Амброс пред локална медия в Швеция, от която разбра, че е почетен с влиятелната премия. “Кучето не знае за какво на открито е мрачно, а ние тичаме из къщата ”, съобщи Ръвкън, който беше разсънен от брачната половинка си, с която Нобеловия комитет съумя първо да се свърже. Той заречен да се забавлява на церемонията по връчването на премиите в Стокхолм през декември: “Били сме няколко пъти на нобеловото празненство. Човек не би помислил, че група учени ще се окажат купонджии, само че те са такива ”. Днес ще бъде връчен “Нобелът ” за физика, а в сряда - за химия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР